Diastoliskt blodtryck

Diastoliskt blodtryck – det du behöver veta
Att blodtrycket påverkar vår hälsa och säger en hel del om vårt allmänna hälsotillstånd känner nog de flesta till. Men alla vet inte att det finns två olika blodtryck som man mäter, och att det finns stora skillnader dessa tryck emellan.

De två olika blodtryck som finns i kroppen är:
Det systoliska blodtrycket – som mäts när hjärtat töms på blod
Det diastoliska trycket – som mäts precis innan hjärtat fylls på med blod igen

Många som har ett för högt blodtryck har höga tryck av båda slagen, men det förekommer även att man har antingen enbart högt systoliskt blodtryck eller högt diastoliskt blodtryck också. Så väl kombinationen av båda som ett för högt tryck gällande enbart ett av trycken är farligt. Dessutom är en stor skillnad mellan systoliskt och diastoliskt tryck farligt.
Dock anses ett för högt diastoliskt tryck vara ännu farligare än ett för högt systoliskt tryck.

Beställ blodtrycksmätare online från Sortiment.se
Sortiment.se är billigast på blodtrycksmätare enligt prisjämförelsesajten Prisjakt.

Omron M2 - BasicOmron M10 Omron MIT Elite Plus Omron M6 Comfort Omron R2
Blodtrycksmätare Omron M2
Pris: 498 kr
Blodtrycksmätare Omron M10
Pris: 998 kr
Blodtrycksmätare Omron MIT Elite Plus
Pris: 1198 kr
Blodtrycksmätare Omron M6 Comfort
Pris: 968 kr
Blodtrycksmätare Omron R2
Pris: 548 kr

Vilka skillnader finns det mellan diastoliskt blodtryck och det systoliska?
Det systoliska trycket är mer svårbehandlat än det diastoliska. För högt diastoliskt tryck är framför allt farligt om det upptäcks hos yngre personer, medan för högt systoliskt tryck är en stor riskfaktor för äldre personer.

Vilka följder kan ett för högt systoliskt eller diastoliskt blodtryck ha?
Ett för högt blodtryck kan leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom långvariga blodtrycksproblem förhårdar blodkärlens väggar och gör blodkärlen mindre elastiska.
Det ökar även risken för komplikationer och följdsjukdomar för dem som lider av diabeter eller olika njursjukdomar.

Vilket värde bör det diastoliska blodtrycket ha?
Det diastoliska trycket bör inte överstiga värdet 90 mmHg för att vara optimalt.
Vad kan göras för att behandla diastoliskt blodtryck?
Det finns mängder med olika mediciner man kan ta för att behandla tillståndet. Dessutom kan livsstilsförändringar ger stor effekt, som t.ex:
Att sluta röka
Att gå ned i vikt om man är överviktig
Att skära ned på saltintaget
Märker man av om man har blodtrycksproblem?
Många som har för högt blodtryck känner inte av det alls. De som känner av det rent fysiskt har dock ofta huvudvärk, samt är mycket trötta. Det vanligaste sättet att man upptäcker ett för högt blodtryck är dock vid hälsokontroller för andra sjukdomar eller sjukdomstillstånd. Det är därför fullt möjligt att ha för högt blodtryck, både systoliskt eller diastoliskt blodtryck, utan att vara medveten om det.

Viktigt att känna till!
Högt blodtryck av båda formerna är vanligare hos äldre personer än yngre, så om ditt blodtryck ökar med åldern, är det ganska normalt. Även ärftliga faktorer kan spela in en hel del.
Även att äta p-piller och att dricka mycket alkohol under långa perioder kan bidra, likaså att vara stressad under lång tid. Om du ofta är stressad, är en bra början därför att minska på stressnivåerna i ditt dagliga liv, samt att sluta röka, dricka och använda mediciner som kan påverka blodtrycket.
Vissa märker då genast av en skillnad när de mäter blodtrycket regelbundet, och då behöver man inte ens börja behandla blodtrycket med medicinska medel.